|x| = |y-1|
Naive: Cześć,
nie mogę poradzić sobie z narysowaniem wykresu |x| = |y−1|
Proszę o pomoc w przekształceniu wyrażenia
17 lis 20:04
Aga1.: Iy−1I=IxI
y−1=x v y−1=−x
y=x+1 v y=−x+1
Rysuj dwie proste i koniec.
17 lis 20:09
Naive: Ok.=ej, dzięki. Gdybyś mogła, powiedz mi jeszcze co zrobić jeśli miałbym z tego nierówność:
| x | >= | y−1 |
17 lis 20:19
Aga1.:

Nierówność trzeba rozpatrywać w 4 przypadkach
1) x≥0 i y−1≥0⇒y≥1
y−1≤x⇒y≤x+1
Rozwiązaniem jest ta część płaszczyzny, gdzie nakładają się trzy kolory.
17 lis 20:37