wektory prostopadłe
mc: Które pary tych wektorów są prostopadłe u= [1 3 1] v=[3 −4 2] w=[1 −1 3]. Jak to
mogę sprawdzić bo poraz pierwszy coś takiego widzę...
17 lis 19:59
Krzysiek: wektory a i b są prostopadły gdy ich iloczyn skalarny jest równy zero
17 lis 20:01
mc: czyli np: u*v=[3 −12 2] i to mam dodać teraz? 3−12+2=−7 ? czy bez dodawania tylko
[3 −12 2]?
17 lis 20:06
aniabb: dodać od razu iloczyn skalarny nie jest wektorem
17 lis 20:07
Aga1.: Od razu dodać, bo iloczyn skalarny jest liczbą, nie wektorem.
17 lis 20:07
mc: a równoległe kiedy by były?
17 lis 20:09
Aga1.: w II v⇔w=αv
17 lis 20:12
Aga1.: α≠0
17 lis 20:12
Monika: Cześć, wie ktoś jak zrobić to zadanie: W pewnym trójkącie każdy trójkąt jest mniejszy od sumy
dwóch pozostałych kątów. Co można powiedzieć o tym trójkącie?
17 lis 20:13
Monika: Sory pomyłka .. Zadanie brzmi: W pewnym trójkącie każdy KĄT jest mniejszy od sumy dwóch
pozostałych kątów. Co
można powiedzieć o tym trójkącie?
17 lis 20:15