prosze o pomoc
zvidek: Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego arcsin 12 = π6 ?
17 lis 19:42
aniabb: bo sin(π/6) = 1/2
17 lis 19:46
zvidek: a dlaczego arccos −12 = 2π3 ?
17 lis 20:09
Mila:

| | π | | 2π | | −1 | |
cos(π− |
| )=cos( |
| )= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | −1 | | 2π | |
arccos(− |
| )=α ⇔cosα= |
| ⇔α= |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
17 lis 20:21
Mila: Albo skorzystaj z własności:
arccos(−x)=π−arccosx
| | 1 | | 1 | | π | | 2π | |
arccos(− |
| )=π−arcos |
| =π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
18 lis 13:35