Pomocy
Aniko: Wyznacz te wartości parametru k, dla których funkcja F(x)=2x2+kx+k nie przykmuje wartości
mniejszych od 1
17 lis 19:40
Aniko: pomoże ktoś?
17 lis 19:51
sushi_ gg6397228:
zapisz nierownosc
17 lis 19:56
Aniko: zrobiłam tak :
f(x)>1
2x2+kx+k>20
x2+kx+k>0
Δ=k2−4k
Δ=k(k−4)
k=0 k=4
k∊(−∞; o> ∪ <4;+∞> a powinno wyjść <0;4>
i nie wiem gdzie mam bład
17 lis 20:13
sushi_ gg6397228:
to sprawdz jeszcze raz tresc zadania
17 lis 20:16
Aniko: sprawdzałam kilka razy, liczyłam kilka razy i cały czas mi to samo wychodzi...
17 lis 20:18
zombi: x2+kx+k≥0 więc Δ≤0 kumano?
x2+kx+k może być równe 0, ale nie mniejsze czyli albo cała parabola nad osią albo tylko 1
miejsce zerowe i wtedy dostaniesz
k(k−4)≤0 dla k∊<0,4>
17 lis 20:23
krystek: Tak byłaby odpow. gdyby pytanie brzmiało:
Przyjmuje wartości nie większe niż 1
17 lis 20:24
Aniko: nie rozumiem dlaczego △≤0...
17 lis 20:28
krystek: @[Zombi nie wczytał się w treść zadania!
17 lis 20:29
Aniko: czyli jak to trzeba w końcu zrobić?
17 lis 20:31
ZKS:
Ponieważ nierówność x2 + kx + k ≥ 0 będzie zawsze spełniona jeżeli parabola nie będzie miała
wartości ujemnych czyli wtedy kiedy nie przetnie osi OX w dwóch miejscach więc Δ ≤ 0.
17 lis 20:31
krystek: Pytanie musi być inne.
17 lis 20:34
zombi: No to napisałem, że Δ≤0... Nie kumam zbytnio, o co ci chodzi Krystek, masz na myśli treść albo
coś?
17 lis 20:36
krystek: Ale sie wkręciłam Wszystko ok.
17 lis 20:36
ZKS:
krystek według mnie wszystko się zgadza z tym pytaniem.
Mamy wyznaczyć parametr k tak aby funkcja nie przyjmowała wartości mniejszych od 1.
f(x) ≥ 1
2x2 + kx + k ≥ 1
x2 + kx + k ≥ 0 ta nierówność będzie zawsze spełniona jeżeli Δ ≤ 0 ponieważ tylko wtedy
nie dostaniemy żadnych wartości ujemnych (wykres nie przetnie nam osi OX w dwóch miejscach).
17 lis 20:38
zombi: no właśnie tak się zastanawiałem, o co chodzi

krystek
17 lis 20:38
krystek: Tak wszystko ok , to tak jest jak człowiek nie koncentruje sie . Juz napisałam wszystko ok
17 lis 20:40
Aniko: Ok. dzięki bardzo

już załapałam
17 lis 20:40