Ostrosłup prawidłowy trójkątny, walec
Majka: Witam. Mam problem z zadaniami muszę mieć je na jutro do szkoły bardzo proszę o pomoc.
1)W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 60stopni.
Ramień okręgu opisanego na podstawie ma długość 10cm. Oblicz długość krawędzi bocznej
ostrosłupa.
2) Przekrój osiowy walca jest kwadratem którego przekątna ma długość d=10√2 Oblicz objętość i
pole powierzchni walca.
17 lis 19:33
irena_1:
1.
R=10cm
H− wysokość ostrosłupa
b− krawędź boczna
H=5
√3cm
b
2=H
2+R
2
b
2=(5
√3)
2+10
2=75+100=175
b=5
√7cm
18 lis 09:47
irena_1:
2.
2r=H
H√2=10√2
h=10
r=5
V=π r2H
V=π *52*10=250 π
P=2π r2+2π rH=2πr(r+H)
P=2π*5(5+10)=150π
18 lis 09:50