funkcja odwrotna
Gocek: Sprawdzić, dla jakich argumentów x istnieje funkcja odwrotna do
f(x)= 3sin(2x−π) + 1
Następnie wyznaczyć F−1 oraz jej dziedzinę i przeciwdziedzinę.
witam, prosze o pomoc z tym zadaniem.
wiem ze najpeirw sprawdzam dla jakich x istnieje funkcja odwrotna
wychodzi mi π4≤2x−π≤3π4
ale dalej nie mam pojecia
17 lis 19:01
Gocek: prosze ponownie
17 lis 20:26
17 lis 21:04
Gocek: wlasnie chodzi o to ze nie wiem jak doprawdzic i jak bedize wygladala ta funkcja w postaci
arcsinus
17 lis 21:05
Mila: y= 3sin(2x−π) + 1 /−1
y−1=3sin(2x−π)
y−1=−3sin(π−2x) [ funkcja sinus jest nieparzysta, z wzoru redukcyjnego sin(180−α)=sinα]
y−1=−3sin(2x) /:(−3)
| 1−y | |
| =sin(2x) / obustronnie arcsin |
| 3 | |
| | 1−y | |
arcsin |
| =arcsin(sin(2x))⇔ |
| | 3 | |
Zmiana zmiennych:
| | 1 | | 1−x | | 1 | | x−1 | |
y= |
| arcsin |
| można zapisać też tak: y=− |
| arcsin |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
(arcsinx jest funkcją nieparzystą, symetryczną względem puntu (0;0))
17 lis 21:33
Mila: ?
17 lis 23:23
Gocek: Badzo dziekuje za pomoc
18 lis 13:12
Mila:
18 lis 14:48