PRACA
oreo: Mógłby ktoś sprawdzić ?
Wyznaczyć pracę wciągnięcia ze stałą prędkością ciężaru po równi pochyłej, jeżeli masa
tego ciężaru wynosi M, długość równi s, kąt nachylenia do poziomu αoraz współczynnik
tarcia f. Przyspieszenie ziemskie wynosi g
Wyszło mi:
W=(mg −mgf) * s * sinα
dobry wynik? Z góry dzięki
17 lis 19:00
Krzysiek : Nie jest to dobry wynik bo Sila rownolegla do powierzchni rowni Fs=mgsinα, natomiast sila
tarcia
T=f*m*g*cosα . ja wciagasz to te sily musisz dodac do siebie i pomozyc przez s i masz prace
czyli
W=(mgsinα+fmgcosα)*s
17 lis 21:04