rozwiąż równanie, pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny równania
lawende: cześć

. rozwiązując zadanie z równań utknęłam w dwóch przykładach

przedstawiam je:
g)
√x2+1 = 1
h)
√x2+5 = 3
pomoże ktoś? :<
17 lis 18:50
sushi_ gg6397228:
podnies do kwadrtu
17 lis 18:55
lawende: tzn?
utknęłam w tym momencie:
x2 + 1 ≥ 0
x2 ≥ −1
a przecież żadna liczba do kwadratu nie daje liczby ujemnej ; o. więc tutaj utknęłam...
17 lis 18:59
sushi_ gg6397228:
przeciez tam sa rownosci, a nie nierownosc
17 lis 19:00
lawende: wiem, ale przecież trzeba ująć jakoś to, że liczba pod pierwiastkiem musi być większa lub równa
0

. skoro źle rozwiązuję to co mam zrobić, żeby w końcu to rozwiązać ?
17 lis 19:02
sushi_ gg6397228:
przeciez widac, ze dziedzina =R
17 lis 19:03
lawende: a dlaczego ?
17 lis 19:04
sushi_ gg6397228:
x2≥ −1 dla kazdej liczby to jest prawdziwe
17 lis 19:04
lawende: ok, czyli dziedzina to liczby rzeczywiste
czyli dalej:
√x2+12=1
2
x
2+1=1
x
2=0
x=0
?
17 lis 19:07
sushi_ gg6397228:
tak
17 lis 19:08
lawende: ok dzięki
17 lis 19:12
sushi_ gg6397228:
jeszcze "h" zostalo
17 lis 19:13
lawende: √x2+52=32
x2+5=9
x2=4
x=−2 ⋁ x=2
x należy do {−2;2}
17 lis 19:17
lawende: no i D=R
17 lis 19:18
sushi_ gg6397228: ok
17 lis 19:30