Jak to obliczyć korzystając ze wzorów skróconego mnożenia?
33arch: √13+4√3=?
Witam mam prośbę, czy może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć to coś, korzystając z wzorów
skróconego mnożenia?
17 lis 18:48
Nienor: 13=a2+b2
4√3=2ab, no i teraz musisz zgadnąć a i b
W tym przypadku:
a=2√3
b=1
sprawdzam:
(2√3)2+12=12+1=13
Zgadza się, więc twój pierwiastek wygląda tak:
√(2√3+1)2=|2√3+1|
17 lis 18:52
33arch: A jak go rozłożę na √22+2*2√3+32 to będzie z logiki to samo, ale wynik inny, więc jak
rozróżnić z czego się będzie składać 2ab?
17 lis 18:58
33arch: Hmmm?
17 lis 19:11
Nienor: Bo masz błąd, u mnie:
(2√3)2+2*2√3+12
natomiast (2+3)2=22+2*2*3+32
17 lis 19:16
33arch: Aha, dobra, rozumiem, Dzięki wielkie

A jak sprawdzić czy liczba b jest odwrotnością liczby a?
a=
√7−
√6
b=
√7+
√6
17 lis 19:24
sushi_ gg6397228:
a*b=1 i to pokazac
17 lis 19:28
Nienor: | 1 | | 1 | | 1 | | √7+√6 | |
| = |
| = |
| * |
| =
|
| a | | √7−√6 | | √7−√6 | | √7+√6 | |
| √7+√6 | | √7+√6 | |
| = |
| =√7+√6=b
|
| (√7+√6)(√7−√6) | | 7−6 | |
Policzyć ile wynosi odwrotność jednej z liczb.
17 lis 19:28
PW: Można to "bardziej po uczniowsku" próbować wyliczyć.
Szukaną liczbę oznaczmy symbolem x. x>0.
Mamy wtedy:
(1) 13 + 4√3 = x2
Chcąc skorzystać z wzoru skróconego mnożenia
a2+2ab + b2 = (a + b)2
zauważamy, że 2ab = 4√3, czyli u nas a = 1 i b = 2√3, a więc występującą po lewej stronie
liczbę 13 przedstawiamy jako 1 + 12 (bo b2 = (2√3)2 = 12) dostajemy
1 + 4√3 + 12 = x2
(1 + 2√3)2 = x2
a więc
x = 1 + 2√3 lub x = −1 − 2√3,
a z uwagi na założenie, że x>0 rozwiązaniem jest
x = 1+ 2√3.
Oczywiście jest to to samo, co napisała Nienor, ale dla niektórych łatwiej jest zrozumieć w
taki sposób.
17 lis 19:29
33arch: Aha, ok zrozumiałem. Dziękuje Wam bardzo za pomoc
17 lis 19:36