równanie
kinia: rozwiąż równanie : (x2+9)√x−2=0
17 lis 18:42
Saizou : zał
x≥2
x2+9=0 lub √x−2=0
x2=−9 x−2=0
sprzeczność x=2
dla x∊R
zatem x=2
17 lis 18:44
kinia:
x2+9 =0
(x−3)(x+3)=0
x=3 x=−3
sprzeczność
więc x∊{2,3}
17 lis 18:51
Studentka007: x2 + 9 nie rozkłada się na (x − 3)(x + 3)
17 lis 19:27
Nienor: Poprzemnarzaj sobie te dwa nawiasy i zobacz co ci wyjdzie
17 lis 19:30
PW: Po prostu suma x2 + 9 jest sumą dwóch liczb: nieujemnej x2 i dodatniej 9, a więc jest
dodatnia. Można tak napisać na początku i dalej: Wobec tego pozostaje rozwiązać równanie
√x−2 = 0.
17 lis 19:34