Pochodne
bartekS: Czy to będzie najprostsza postac:
| | 3x+1 | | 3*4x−(3x+1)*4xln4 | |
( |
| )'= |
| |
| | 4x | | 4x2 | |
17 lis 18:41
sushi_ gg6397228:
mianownik źle policzony
17 lis 18:42
bartekS: 4x+2?
Kiedy będzie taki mianownik jak wpisałem wcześniej tzn. 4x2
17 lis 19:03
sushi_ gg6397228:
(4x)2= 42x
17 lis 19:06
bartekS: Kiedy będzie zatem te 4x2?
Jeszcze coś czy lnx*lnx=ln2x ?
17 lis 19:17
bartekS: up
17 lis 19:38
sushi_ gg6397228:
jak sobie pomnozysz x*x to bedzie x2
17 lis 19:40
me_and_you: sushigg6397228 mogę też liczyć na Twoją pomoc odnośnie mojego zadania ?
17 lis 19:40
bartekS: W porządku a ten lnx*lnx
17 lis 19:58
bartekS: To przynajmniej powiedzcie jak to rozwiązac
(1e)2*ln*1e
17 lis 21:49
bartekS: up
18 lis 10:19
Mila: (4x)2=42x mnożymy wykładniki
(4x)x=4x*x=4x2
O to Ci chodziło? ?
18 lis 12:49
bartekS: | | 1 | |
Nie, o lnx*lnx oraz ( |
| )2*ln*1e
|
| | e | |
Można do jakoś rozłożyc prościej:
3√n4
3√n2
19 lis 15:13
Artur z miasta Neptuna:
Jak zapisuje sie pierwiastki w formie potegi

<−− to jest pytanie/wskazowka
19 lis 15:16
bartekS: czyli n do
43, ok, bo mam taką granicę i nie wiem czy to można w ten sposób właśnie
| n2(1+1n2) | |
| |
| n do 43+n+n do 32 | |
19 lis 15:30
bartekS: Pytanie czy można w mianowniku wysunąc n do
43 przed nawias i mnożyc a potem skracac z
licznikiem

Pomóżcie z tym wcześniejszym też
19 lis 15:31
bartekS: up
19 lis 16:21
Mila:
| | 3*4x−(3x+1)*4x*ln4) | | 4x(3−(3x+1)*ln4) | |
= |
| = |
| = |
| | (4x)2 | | 42x | |
=4
x−2x*(3−(3x+1)*2ln2) = [ln4=ln2
2=2ln2]
=4
−x*(3−6xln2−2ln2)
19 lis 16:33
Mila: 1) lnx*lnx=ln
2x
i co chcesz z tym zrobić?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
2) ( |
| )2*ln |
| =( |
| )2*(ln1−lne)= |
| *(0−1)= |
| |
| | e | | e | | e | | e2 | | e2 | |
3)
3√n4=n
4/3
3√n2=n
2/3
19 lis 16:38
bartekS: | | 1 | |
Dzięki wielki właśnie chodziło mi o ten ln oraz działanie ( |
| ) 2 |
| | e | |
19 lis 16:54
Mila: 
Powodzenia.
19 lis 16:57