pochodna
denatlu: Wykaż, że styczna do paraboli o równaniu y=−x
2+1 poprowadzona w punkcie o odciętej x
0=
| | 1 | |
|
| jest prostopadła do prostej o równaniu y=x+5. |
| | 2 | |
Czy może ktoś mi wytłumaczyć działanie pochodnej na tym przykładzie

?
17 lis 18:22
Basia:
oczywiście
f'(x) = −2x
f'(12) = −2*12 = −1
i to jest współczynnik kierunkowy stycznej w p−cie x0 = 12
czyli: a1=astycznej = 1 a2=apodanej prostej = −1
a1*a2 = −1 czyli są to proste prostopadłe
17 lis 18:28
denatlu: a skąd i w jaki sposób wyprowadza się f'(x)=−2x?
17 lis 18:29
Basia: a znasz już w ogóle pochodne ? bo jeżeli znasz to nie bardzo rozumiem pytanie
a jeżeli nie znasz, to podręcznik do analizy musiałabym napisać
17 lis 18:40
denatlu: Nie znam. Mam pdf podrecznika Analiza Matematyczna w zadaniach Tom.1−2 − Krysicki Wlodarski.
Mógłby on ewentualnie być? Do pochodnych trzeba najpierw znać granice?
17 lis 18:50