Parametry - Trygonometria.
licealista: Dla jakiej wartości parametru a , równanie : x2 − x√2 − cosα = 0 ma jeden pierwiastek.
17 lis 18:18
Saizou : parametr a nie istnieje
17 lis 18:20
krystek: Δ=0
17 lis 18:20
licealista: przepraszam, powinno byś cosa .
17 lis 18:23
Basia:
Δ = (−
√2)
2 − 4*1*(−cosα) = 2+4cosα = 2(1+2cosα) = 0
1+2cosα=0
α=120
o + 2k*360
o
lub
α=240
o + 2k*360
o
w radianach:
lub
17 lis 18:24
licealista: i tylko takie założenie ?
17 lis 18:24
licealista: dziękuje ; )
17 lis 18:24
Basia: no to sobie teraz sam rozwiąż wzorując się na poprzednim
niewielka różnica (a nawet łatwiej)
17 lis 18:25
licealista: Chyba nawet wychodzi tak samo. Nie doszukałem się różnicy.
17 lis 18:37