Wykaż, że ..
Kalka: wykaż, że:
a) jeśli x>1 i y<1 to xy <x +y −1
b) jeśli a<−2 i b> 12, to 2ab<a+2−4b
c) jeśli x2 +y2 = 3 i x − y = −2 to xy = − 12
d) jeśli a2b2 ≥ 7 to a4 +b4 ≥14
17 lis 18:12
pigor: ... no to może np.
tak :
a) Z.
x>1 i y<1 ⇒ x−1>0 i y−1<0 ⇒
⇒ (x−1)(y−1)<0 ⇔ xy−x−y+1<0 ⇔
xy< x+y−1 c.n.w.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) Z.
a<−2 i b>12 ⇒ a+2<0 i b−
12>0 ⇒ (a+2)(b−
12)<0 ⇔
⇔ ab−
12a+2b−1< 0 /*2 ⇔ 2ab−a+4b−2 ⇔
2ab< a+2−4b c.n.w. . ...
17 lis 23:33
Eta:
d) (a
2−b
2)
2≥0⇒ a
4+b
4≥ 2a
2b
2 ≥ 2*7 ≥14
c.n.u
17 lis 23:36
pigor: ... to jeszcze np.
c) Z.
x2+y2=3 i x−y= −2 ⇒ x
2+y
2=3 i x
2+y
2−2xy= 4 ⇒
⇒ 3−2xy= 4 ⇒ −2xy= 1 /:(
2) ⇒
xy= −12 . ...
17 lis 23:48