Wektory, geometria analityczna
takiten: Witam!
Mam dla Was zestaw pytań, z którymi mam problemik. Zagadnienia Geometrii Analitycznej.
Znajdź wektor długości 10 równoległy do wektora [1,−2] .
Znajdź wektor długości 20 prostopadły do wektora [3,−1] .
Tutaj ewenement, nie ogarniam tego w ogóle:
Iloczyn skalarny wektora w z wektorami [3,−2] i [1,1] wynosi 2 i 3 .
Oblicz długość w .
17 lis 18:02
Basia:
ad.1
u
→=[a;b] ∥ w
→=[c

] ⇔ ∃
α∊R [ c=α*a ∧ d=α*b ]
w
→ = [α; −2α]
√α2+(−2α)2 = 10
√5α2 = 10
|α|
√5 = 10
α = ± 2
√5
w
→ [2
√5; −4
√5] lub w
→=[−2
√5; 4
√5]
ad.2
u
→=[a;b] ⊥ w
→=[c

] ⇔ a*d − b*c = 0
czyli masz
3*d − (−1)*c = 0
3d+c = 0
c = −3d
i
√c2+d2 = 20
√(−3d)2+d2 = 20
√10d2 = 20
|d|
√10 = 20
d = ±2
√10
w
→ [2
√10; −6
√10] lub w
→=[−2
√10; 6
√10]
ad.3
u
→=[u
1;u
2]
w
→=[w
1;w
2]
u
→◯w
→ = u
1*w
1+u
2*w
2
w = [a;b]
3a − 2b = 2
a+b = 3
rozwiąż układ i policz długość
17 lis 18:13
takiten: dziękuję za pierwsze dwa zadania

w trzecim dotarłem do tego samego wniosku, utworzyłem układ równań i niestety wynik się nie
zgadzał, długość "w" ma być
√113/5. możesz sprawdzić czy dochodzisz do tego wyniku?
17 lis 18:16
takiten: tak troszkę do góry
17 lis 18:38
takiten: znowu do góry
17 lis 19:07
aniabb: tak wychodzi
17 lis 19:10