Nierówności kwadratowe
Bajka: Czy mógłby ktoś pomóc rozwiązać nierówności:
b)
√(x+2)(x−5)<8−x
c)
√x−2<8−x
d)
√x+6>
√x+1+
√2x−5
17 lis 17:22
PW: A dlaczego hasło "nierówności kwadratowe"? To nie są nierówności kwadratowe.
Podpowiedź do a)
Z uwagi na definicję pierwiastka dziedziną nierówności są x≥−10.
W całej dziedzinie 13+x≥13−10=3, czyli prawa strona jest dodatnia. Można więc skorzystać z
faktu, że dla dodatnich argumentów u funkcja kwadratowa g(u)=u
2 jest rosnąca (uczniowie
mówią: "można obie strony nierówności podnieść do kwadratu"):
160 + 16 x < 169 + 26x + x
2, x ≥ −10.
x
2 + 16x + 9 > 0, x ≥ −10.
Teraz to jest nierówność kwadratowa, którą należy rozwiązać dowolnym znanym sposobem
(najpierw dla wszystkich x rzeczywistych, a potem wziąć tę część rozwiązania, która mieści się
w <−10,
∞)
17 lis 18:55
Bajka: Czy można prosić o wskazówki do wyznaczania dziedziny dla poszczególnych przypadków, bo nie
bardzo wiem jak to się robi. Dalej już będę potrafiłam.
17 lis 19:20
Bajka: dzięki
17 lis 20:14
Krzysiek : jak masz pierwiastki to dziedzine wyznaczas wten sposob ze wyrazanie pod pierwiastkiem musi byc
≥0
Dla a PW juz Ci wyznaczyl bo 10+x≥0 ⇒x≥−10 czyli x∊<−10,∞)
Teraz b . Zauwaz ze pod pierwiastkiem masz funkcje kwaadratowa w postaci iloczynowej
(x+2)(x−5) . Z postaci tej masz wyznaczone od razu miejsca zerowe czyli te miejsca dla ktorych
wartosc tej funkcji wynosi 0 . Jedno to x=−2 a drugie to x=5 . Ale to wyrazenie nie ma byc
rowne 0 tylko ≥0
Wobec tego kiedy (x+2)(x−5)≥0 . ja narysujesz sobie wykres tej funcji to zauwazysz ze funkcja
ta jest ≥0 w przedziale (−∞,−2>∪<5,∞) i te dwa przedzialy beda dziedzina tego wyrazenia .
czyli x∊(−∞,−2>∪<5,∞) teraz c to samo co w a czyli x−2≥0 to x≥2 wiex x∊<2,∞) iten przedzial
jest dziedzina .
Teraz d Wszystko to co pod pierwiastkami musi byc ≥0 czli x+6≥0to x≥−6 , x+1≥0to x≥−1 i takze
2x−5≥0 tox≥2,5 teraz sobie zaznacz na osi liczbowej te wszystkie warunki i zobaczysz ze x∊<−6
∞) czyli to jest dziedzina .
Zauwaz ze tu sa przedzialy domkniete bo masz ≥0 czyli wieksze badz rowne 0
17 lis 20:31
Bajka: Ok! Wielkie dzięki
17 lis 21:18
Bajka: Jeszcze jedno tylko pytanie, czy wyrażenie po prawej stronie jest brane pod uwagę przy
określaniu dziedziny, czy nie

?
17 lis 21:22
Krzysiek : dziedzine wyznacza sie jesli masz cos pod pierwiaskiem −tak jak tutaj
nastepnie jesli masz postac A /B gdzie B ≠0 bo nie mozna dzielic przez 0 przyklad
U2x+5}{3x−9} . Musimy tutaj wyznaczyc dziedzine bo mammy postac A/B gdzie B≠0 czyli
dla jakiego x mianownik nie jest rowny 0
no to policzmy 3x−9≠0⇒x≠3 . czyli dziedzina bedziwe zbior liczb R oprocz3
Jeszcze sie wyznacza dziedzine gdy masz wyrazenie logarytmiczne i trygonometryczne .
Co do pytania to w przykladach a b c nie natomiast w d tak bo masz pierwiaski
| | 0 | |
Jeszcze taka mala uwaga . Dzielic przez zero nie wolno ale jessli mamy |
| =0 |
| | cos | |
17 lis 23:39
Bajka: Czy te nierówności rozwiązuje się w dwóch przypadkach:
− gdy obie strony są nieujemne
− gdy jedna strona jest jest nieujemna, a druga ujemna?
Kiedy możemy rozpatrywać te dwa przypadki?
18 lis 16:44