wielomiany parametr
anulllka: 1.Dla jakiej wartosci parametru m wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x+2
W(x)=2x4+(m+6)x3+2x2+mx−2
2. Dla jakiej wratosci parametru k i m wielomiany sa rowne
W(x)=(x+2)2(x−1)
P(x)=kx4+(m−k)x3+3x2−4m
17 lis 17:13
zośka: 1) W(−2)=0
17 lis 17:16
krystek: 1)W(−2)=0 podstawiasz za x −2 i liczysz
W(x)=P(x) przedstaw W jako sumę i porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach
17 lis 17:17
zośka: ad 1 czyli 2(−2)4+(m+6)*(−2)3+2*(−2)2+m*(−2)−2=0 rozwiąż to
17 lis 17:18
Studentka007: 1) Wielomian jest podzielny przez z + 2, kiedy −2 jest pierwiastkiem tego wielomianu, czyli za
x wstawiasz −2, wielomian przyrównujesz do 0 i rozwiązujesz równanie z m.
2) Wielomiany są równe, kiedy mają takie same współczynniki przy tych samych potęgach x. W
pierwszym wielomianie najpierw musisz wymnożyć co trzeba, a potem porównać współczynniki.
17 lis 17:18
zośka: 2) W(x)=(x2+4x+4)(x−1)=x3+3x2−4
k=0
m−k=1 ⇒ k=0 m=1
−4m=−4
17 lis 17:23