kto pomoże?
miska: dla jakieg m równanie |x2−2mx|=1 ma 3 różne rozwiązania ?
17 lis 17:08
Basia:
|x
2−2mx| = 1 ⇔ x
2−2mx = 1 lub x
2−2mx = −1 ⇔
x
2 − 2mx − 1 =0 lub x
2 − 2mx + 1 = 0 ⇔
x
2−2mx−1 = 0
Δ
1=4m
2+4=4(m
2+1) > 0 dla każdego m
czyli to równanie zawsze ma dwa różne rozwiązania
czyli równanie
x
2−2mx+1 =0 musi mieć tylko jedno rozwiązanie, a to jest możliwe ⇔
Δ
2=4m
2−4 = 4(m
2−1) = 4(m−1)(m+1) = 0 ⇔ m=1 lub m = −1
czyli dla m=1 x
0=1 a dla m= −1 x
0 = −1
ani −1, ani 1 nie będzie pierwiastkiem równania (1) bo
dla i dla m=1 i dla m=−1
Δ
1 = 8
a równanie ma postać x
2−2x−1 = 0 lub x
2+2x−1=0
w obu wypadkach pierwiastki są niewymierne
możesz je sobie policzyć
17 lis 17:18
miska: jaka Δ wynosi 8?
17 lis 17:21
Basia:
dla m=±1
Δ = 4(m2+1) = 4(1+1) = 8
(ta z pierwszego równania)
17 lis 17:23
miska: mozesz dokonczyc całkiem to zadanie?
17 lis 17:31
Basia:
ono jest skończone; wysil się trochę i przeczytaj treść
nikt Ci nie każe liczyć tych pierwiastków
możesz, ale nie musisz
wystarczy uzasadnienie, że żaden z pierwiastków równania (1) ≠ ani 1, ani −1
a tak musi być skoro dla (1) Δ=8
17 lis 17:35