Funkcje wymierne
LoKi: Funkcje wymierne
witam jaki wynik będzie miało to działanie, ponieważ gdzieś się gubię
x − 13x−6 − x +13x+6
17 lis 17:07
krystek: Zapisz sprawdzę!
17 lis 17:22
LoKi: x − 13x−6 − x + 13x+6 = (x−1)(3x +6) 9x2 −36 −(x+1)(3x −6) 9x2 −36
= 3x2 + 3x −6 9x2 −36 − 3x2 + 3x +6 9x2 −36 = −12 9x2 −36
17 lis 17:39
LoKi: i jaK?
17 lis 19:21
Krzysiek : Najpierw zalozenie 3x−6≠0 i 3x+6≠0 to x≠2 i x≠−2
Ja sprowadziles to do wspolnego mianownika to ma byc pod jedna kreska ulamkowa
| | (x−1)(3x+6)−(x+1)(3x−6) | |
Zapiszmy to tak |
| = |
| | (3x−6)(3x+6) | |
| | 3x2+6x−3x−6−3x2+6x−3x+6 | |
|
| = |
| | (3x−6)(3x+6) | |
| | 6x | | 6x | | 6x | | 2x | |
|
| = |
| = |
| = |
| teraz widziesz dlaczego x |
| | (3x−6)(3x+6) | | 9x2−36 | | 9(x2−4) | | 3(x2−4) | |
nie moze rownac sie 2 i (−2)
18 lis 00:27