potęgi
aa: Witam!
Jak się robi tego typu nierówności?
a)
4x − 17*2x +16 < 0
17 lis 17:03
17 lis 17:09
krystek: podstawiasz 2x=t
17 lis 17:11
aa: krystek ale wtedy delta wychodzi mi √161 , więc jakiś kosmos.
17 lis 17:21
aa: hmm?
17 lis 17:26
krystek: a ja mam 225
17 lis 17:27
aa: 17
2 − 4*2*16 = 161
17 lis 17:30
krystek: a skąd 2 w iloczynie 4*2*16
17 lis 17:30
Patryk: skąd ta 2
17 lis 17:31
aa: dobra już wiem gdzie zrobiłem błąd.
A ten przykład niżej co dałem?
17 lis 17:37
aa: Jeszcze jeden ciężki przykład mam:
5x +53−x < 30
17 lis 17:45
17 lis 17:46
krystek: I tera podstaw 5x=t
17 lis 17:46
aa: ok. ale weź mi jeszcze spróbuj wytłumaczyć skąd to się wzieło.
17 lis 17:53
17 lis 17:56
aa: ok, super dzięki

a z tym przykładem co dalem powyżej w mianowniku co są liczby, poradzisz coś czy nie
17 lis 18:01
krystek: Nie chce mi się pisać Wskazówka
| | 1 | |
2x−1 rozpisz 2x*2−1=2x* |
| i podstaw 2x=t |
| | 2 | |
17 lis 18:04