?
Patryk: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wynosi 33. Znajdź wyraz środkowy i liczbę
wyrazów tego ciągu. Od czego zacząć ?
17 lis 17:00
Patryk: ?
17 lis 17:17
ICSP: zapisz warunki matematycznie
17 lis 17:18
Patryk: własnie już tu mam problem
17 lis 17:18
ICSP: dlaczego masz problem
17 lis 17:19
Patryk: nie wiem jakie warunki zapisać
17 lis 17:21
17 lis 17:24
Patryk: nie rozumiem tego dostatecznie dobrze
17 lis 17:26
ICSP: mówię zapisz matematycznie to się rozjaśni
17 lis 17:33
Patryk: ∑(stojących na miejscach
nieparzystych)=44
∑(pozostałych)=33
17 lis 17:36
ICSP: Nie o to mi chodziło

Mamy pewien ciąg arytmetyczny :
a
n :
wiem że :
| | n+1 | |
a1 + a3 + ... + an = 44 − tutaj jest |
| wyrazów ciągu an |
| | 2 | |
| | n−1 | |
a2 + a4 + ... + an−1 = 33 − tutaj jest |
| wyrazów ciągu an |
| | 2 | |
| | a1 + an | | a2 + an−1 | |
teraz zauważam ze asr = |
| = |
| (gdzie aśr jest wyrazem |
| | 2 | | 2 | |
środkowym)
ze wzoru na sumę otrzymuję następujący układ równań :
po rozwiązaniu n = 7 oraz a
sr = 22 koniec zadania
17 lis 17:39
17 lis 17:42
ICSP: biorę ciąg 7 wyrazowy :
a1 ,a2 , a3 , ... , a7 (n = 7)
i dzielę go na dwa podciągi :
a1 , a3 , a5 , a7 (4 wyrazy )
a2 , a5 , a6 (3 wyrazy − o jeden mniej)
teraz ustalam liczbę wyrazów w ciągu pierwszym jako k
oraz liczbę wyrazów w ciągu drugim jako l
mam następujące równości :
k+l = n
k = l + 1
wystarczy wyznaczyć k i l w zależności od n.
17 lis 17:48
Patryk: dlaczego w tym drugom jest o jeden mniej ?
17 lis 17:56
ICSP: weź się zastanów

Masz nieparzystą liczbę piw. Rozdzielasz je kolejno między dwóch kolegów na zamianę. To
logiczne że jeden kolega dostanie o jedno piwo więcej niż drugi
17 lis 17:58
Patryk: a no tak
17 lis 17:59
Patryk: dobra na razie dzięki
17 lis 20:07