hmm
aparatka: rozwiąż w zbiorze liczb całkowitych równania :
x(y2 + 1)= 48
x2 − y2 = 24
17 lis 16:33
Basia: każde oddzielnie czy to ma być układ równań ?
17 lis 16:35
aparatka: każde oddzielnie
17 lis 16:35
Mila: a) x(y
2 + 1)= 48
y
2+1>0
Rozważam iloczyny dwóch liczb całkowitych dodatnich
1) 1*48=48 x=1 i y
2+1=48
x=1 i y
2=47 brak rozwiązań w zbiorze C bo
√47∉C
2) 48*1=48
x=48 i y
2+1=1⇔
x=48 i y=0
3)2*24=48 rozwiązuj podobnie , rozważ jeszcze 3*16=48 i 4*12=48
b)zadanie: x
2−y
2=24⇔(x−y)(x+y)=24
1) 1*24=24 i 24*1=24
tworzę układ
x−y=1
| | 25 | |
x+y=24 ⇔2x=25 ,x= |
| ∉C |
| | 2 | |
2) 2*12=24
x−y=2
x+y=12⇔2x=26 stąd x=13 i y=−1
dokończ
17 lis 17:56