wektory
aaa: Nie mogę sobie poradzić z zadaniem z geometrii analitycznej. Pomoże ktoś?
Dane są trzy liniowo niezależne wektory a, b i c. Pokazać, że wektory r1 = 3a +
2b + 5c, r2 = 2a + 2b + 4c i r3 = 4a − b + 3c są liniowo zależne. Czy wektory te leżą w jednej
płaszczyźnie?
17 lis 16:16
Krzysiek: wiesz,że: αa+βb+γc=0 ⇒α=β=γ=0
policz: δr1 +πr2 +Δr3 =0 i sprawdź że nie wszystkie współczynniki są zerowe.
17 lis 16:22
aaa: okej, dziękuje bardzo. tak też zrobie.
a jak sprawdzić czy wektory leżą w jednej plaszczyźnie?
17 lis 16:26
Krzysiek: skoro mają wyjść zależne to znaczy że będą zawarte w R2 czyli będą leżeć w jednej
płaszczyźnie.
17 lis 16:33
aaa: już rozumiem.
dzięki wielkie za pomoc
17 lis 16:36
aaa: Jeszcze mam jedno pytanie..
Jeżeli mam znaleźć wszystkie wektory jednostkowe, prostopadłe do płaszczyzny ktorą tworzą
wektory a = (1, 1,−1) i b = (1, 2, 1).
To powinnam wyznaczyć iloczyn wektorowych podanych wektorów a potem podzielić go przez dlugość.
Wtedy otrzymam wektor c który spełnia warunki.
Poprawne będzie takie rozwiązanie?
17 lis 17:41
Krzysiek: tak
17 lis 17:48