Dziedzina
Dariaa: Moze mi ktos wytlumaczyc czemu dziedzina f(x)=√3+arctg2x =R ?
17 lis 16:11
Godzio:
| | π | |
Bo arctg2x jest określony na R i > − |
| więc wyrażenie jest zawsze dodatnie |
| | 2 | |
17 lis 16:12
Dariaa: Czyli poprostu zawsze jak bede miala wyznaczyc dziedzine a bedzie tam arctg to zawsze daje
odpowiedz ze R ?
17 lis 16:20
Mila:

| | π | | π | |
zw=(− |
| ; |
| ) zbiór wartości g(x)=arctg(x) i D=R |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=
√3+arctg(2x) ma sens dla 3+arctg(2x)≥0
⇔3+arctg(2x)>0, zatem D
f=R
17 lis 17:28