macierz
ja: Czy może ktoś mi pomóc w zadaniu z macierzą

Liczę i liczę i nie wychodzi.. Mam wyliczyć
metodą Gaussa :
2x + 5y − 8z = 8
4x + 3y − 9z = 9
2x + 3y − 5z = 7
x + 8y − 7z = 12
17 lis 15:41
ja: mam macierz:
[
2 5 −8 ; 8
4 3 −9 ; 9
2 3 −5 ; 7
1 8 −7 ; 12 ]
jakich operacji mam na niej dokonać ?
17 lis 15:59
Timmy: Masz doprowadzić do postaci schodkowej zredukowanej.
17 lis 16:01
ja: wiem co mam zrobić, ale piszę, bo nie wychodzi mi, byłabym wdzięczna, jakby ktoś poświęcił temu
chwilę uwagi i napisał, jakie operacje trzeba przeprowadzić
17 lis 16:08
Timmy: Więc zamieść swoje obliczenia, to wskażę błąd.
17 lis 16:28