matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
kara:
x+1
lim
x
→
∞
(
)
x
5x
mnie wychodzi e
1
5
a powinno 0
17 lis 15:38
Basia:
x+1
1
x+1
(
)
x
= [
*
]
x
=
5x
5
x
1
(
)
x
*(1+
1
x
)
x
→ 0*e =0
5
17 lis 15:41
kara:
aaaa , rozumiem, dziękuję
2x+1
a w tym przykładzie lim
x
→
∞
(
)
3x
2
x−2
17 lis 15:52
Basia:
a to już co innego 2x+1 = 2(x−2)+5 = 2(x−2+
5
2
)
3x
2
3x
2
= (x−2)*
x−2
2x+1
5
2
(
)
3x
2
= [2(1+
)]
3x
2
=
x−2
x−2
5
2
2
3x
2
*[(1+
)
(x−2)
]
3x
2
/(x−2)
→
x−2
+
∞
*(e
5/2
)
+
∞
= +
∞
*(+
∞
) = +
∞
17 lis 16:18