wyznacz wyrazy
mania: wyznacz wyrazy a2, a5, an+2 mając dany wzór ogólny: an=(4n−3)/(n+5)
17 lis 15:33
zośka: a2 = (podstaw za n 2 i oblicz
17 lis 15:37
17 lis 15:38
17 lis 15:39
mania: nie rozumiem
17 lis 15:43
zośka:
Jak chcesz wyznaczyć a
2 to w miejsce literki n we wzorze na a
n wstawiasz liczbę 2 i
wykonujesz działania
Jak chcesz a
5 to w miejsce gdzie jest n wstawiasz 5 i obliczsz
17 lis 16:00
zośka:
| | 4*(n+2)−3 | | 4n+5 | |
an+2= |
| = |
| |
| | (n+2)+5 | | n+7 | |
17 lis 16:03
mania: dziekuje
17 lis 16:10