Dziedzina part 2 ..
Dariaa: | | 1 | |
Mam wyznaczyć dziedzinę funkcji . f(x)=2− |
| ... |
| | x | |
Nie wiem czemu tutaj zle sie pokazuje bo zrobilam znak
ale to ma byc 2 pierwiastek −1 przez x
17 lis 15:32
Dariaa: Nawet nie wiem jakie założenia dać . Wydaje mi się że bedzie ze x≠0 ale nie wiem jak z tym
dalej ruszyc ..
17 lis 15:36
Basia:
tak 2√−1x ?
17 lis 15:37
Dariaa: Yyy sorki nie...ma byc 2 do potegi − 1 przez x . nie wiem czemu napisalam pierwiastek .. sorki
..
17 lis 15:38
Tadeusz:
| | −1 | |
f(x)=2√ |
|  ? |
| | x | |
17 lis 15:39
Dariaa: Bez pierwiatka

2 do potegi −1 przez x
17 lis 15:40
Basia:
2−1/x ?
no to tylko x≠0; nic więcej
17 lis 15:42
Dariaa: i tylko to ? D=R/{0}
17 lis 15:44
Dariaa: O boo .. dzieki

A sluchaj mam jeszcze pytanko jak jest f(x)=
√3+arctg2x to pisze zalozenie
ze 3+arctg2x≥0 nie ? I jak z tym dalej ruszyc ;> sie znaczy nie wiem jak oblicza sie arctg i
arcctg bo arcsin i arccos wiem .. Mozesz mi w tym pomoc ?
17 lis 15:46
Basia:
arctg(2x) ≥ −3
2x > tg(−3)
17 lis 15:49
Dariaa: Czekaj czekaj nie rozumiem czemu ze znaku ≥zrobil sie > i wgl czemu to 2x jest w nawiasie i
wtedy jaka jest wgl dziedzina ? W ksiazce jest odp ze R ale nie mam zielonego pojecia skad to
sie wzielo ...
17 lis 15:51
Dariaa: Bo ja bym ogolnie pominela tego arctg i zrobila ze
2x ≥ −3 /:2
x≥−1,5 ....
17 lis 15:54