Planimetrio trygonometria :)
PuRXUTM: ZAD: Długości boków trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Obwód trójkąta jest
równy 21 a cosinus największego kąta −0,1. Oblicz długości boków tego trójkąta
17 lis 15:31
PuRXUTM:
17 lis 15:41
Aga1.:

a+a−r+a+r=21
a=3
i z tw. cosinusów
(3+r)
2=3
2+(3−r)
2−2*3*(3−r)*(−0,1)
Oblicz r, r>0
17 lis 15:45
PuRXUTM: a nie a=7 ?
17 lis 15:50
Aga1.: Oj tam, oj tam, oczywiście że 7.
Dobrze,że jesteś myślący.
17 lis 15:56
PuRXUTM: dzięki wielkie Aga
17 lis 16:00