matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
graniastosłup
Krzychu:
2
Dlaczego w tym rozwiązaniu DC=
h ? Ja wiem, że środek cieżkośći ale nie czaje dlaczego ta
3
równość. Jest jeszcze jakaś metoda na znalezienie tego?
http://www.zadania.info/9678897
17 lis 15:26
Basia:
podstawa jest trójkątem równobocznym i środek ciężkości pokrywa się z punktem przesięcia: wysokości, środkowych, dwusiecznych no a tym punkcie już chyba coś wiesz a potem: P − górny wierzchołek
GP
2
3
h
2
trCPD ~tr.A'PB' w skali k =
=
=
FP
h
3
2
stąd CD =
2
3
A'B' =
a
(nie h)
3
i tak jest tam napisane
17 lis 15:34
Krzychu:
ok dzieki
17 lis 16:22