zad
ALEKSANDRA: Znaleźć odległość między prostymi l1 i l2, gdy:
L1: x=3−t
y=2−t
z=1+2t
L2: 2x – 2y – 3z = 0
x – 2y + 4z + 2 = 0
Odp: 7√165/165
17 lis 15:19
ALEKSANDRA: pomocyyy
17 lis 15:44
Aga1.: Aleksandra, zapisz jeden przykład, który masz rozwiązany, to na tej podstawie pomogę Ci
rozwiązać pozostałe.
Umiem znaleźć odległość między prostymi równoległymi.
W innych postach sprawdzałam i wychodziło mi,że nie są równoległe.
Na płaszczyźnie można obliczyć odległość tylko miedzy prostymi równoległymi. A w przestrzeni?
Nie wiem.
17 lis 15:55
Basia: można też między skośnymi
17 lis 15:56
AS: Według Bronsteina odległość między dwiema prostymi skośnymi
| x − x1 | | y − y1 | | z − z1 | |
| = |
| = |
| |
| l1 | | m1 | | n1 | |
| x − x2 | | y − y2 | | z − z2 | |
| = |
| = |
| |
| l2 | | m2 | | n2 | |
wyraża się wzorem
|x1 − x1 y1 − y2 z1 − z2|
A = | l1 m1 n1 |
| l2 m2 n2 |
B =
√M gdzie
M = |l1 m1 |
2 + |m1 n1 |
2 + |n1 l1|
2
|l2 m2 | + |m1 n2 | |n2 l2 |
przy czym jeżeli A = 0 to dane dwie proste się przecinają;
jeżeli A ≠ 0 to proste są skośne
17 lis 16:11
Aga1.: L
1 możemy zapisać tak:
Równanie tej prostej l
1 w postaci kanonicznej
l
2
2x−2y−3z=0
x−2y+4z+2=0
n
1→=[2,−2,3]
n
2→=[1,−2,4]
Iloczyn wektorowy jest wektorem równoległym do prostej.
n
1xn
2=[2,−2,3]x[1,−2,4]=−2i−5j−2k
Wektor kierunkowy prostej
[−2,−5,−2]
Punkt na prostej wyznaczamy z danego układu przyjmując np. z=0
2x−2y=0
x−2y=−2
x=2, y=2
P(2,2,0)
Równanie prostej l
2
I teraz wypadałoby sprawdzić, czy nie ma błędów rachunkowych i podstawić do wzoru, który podał
AS.
17 lis 18:09
AS: Poprawka (chochlik)
|x1 − x2 , y1 − y2 ,...
A =
17 lis 20:17