funkcja wykładnicza, bardzo proszę o pomoc w tych równaniach
yrytytyty: a) 3x + 23x + 3 = 3x − 23x − 3
b) 12x − 2 = 1
17 lis 15:05
yrytytyty: w przykładzie a jest 3x + 2 przez 3x + 3 = 3x −2 przez 3x − 3
a w b) 1 przez 2x −2 + 21−x =1
17 lis 15:09
Aga1.: a) Podaj dziedzinę , podstaw pomocniczą zmienną 3
x=t, t>0
Pomnóż na "krzyż"
(t+2)(t−3)=(t+3)(t−2)
Oblicz t.
t=0
Równanie sprzeczne.
17 lis 15:21
yrytytyty: Dzięki

a ma ktoś może jakiś pomysł na b? Próbowałem podstawic za 2
x t ale wynik zły
17 lis 15:39
PW: 2
x=3,
czyli
x = log23
co może być zapisane też jako
Jedno można wytłumaczyć w ten sposób, że obliczyliśmy dla wyjściowego równania logarytm o
podstawie 2 z obu stron, a drugie − że obliczyliśmy logarytm o podstawie 3.
Obie liczby są oczywiście równe, można jedną na drugą przekształcić stosując wzór na zamianę
podstaw logarytmów.
17 lis 16:04