Analityczna
PuRXUTM: Promień świetlny wysłany z punktu A=(5,9) odbija się od osi OX w punkcie B=(2,0), a następnie
odbija się od osi OY. Znajdź równianie prostej, po której porusza się promień po odbiciu od
osi OY.
wiem że ta prosta jest równoległa do prostej AB ale na tym moja wiedza się kończy...
17 lis 15:04
Tadeusz:
Prosta przechodząca przez A i B jest nachylona od OX ... tgα=

?
Promień po odbiciu ... pod kątem

? i przez B ...
potem znajdziesz punkt przecięcia z OY ... dalej już banał −
17 lis 15:18
PuRXUTM:

dzięki

pokombinuje, ale nie wiem czy mi to wyjdzie. ja robiłem tak
17 lis 15:25
PuRXUTM: mam że pr.AB tgα=3 jak obliczyć teraz a w tej prostej która przechodzi przez punkt B ?
17 lis 15:36
PuRXUTM:
17 lis 16:01
PuRXUTM: pomoże ktoś

Bo nie ogarniam
17 lis 16:13
PuRXUTM: help
17 lis 16:34
Mila: y=3x−6 prosta AB
y=3x+5 prosta po odbiciu od OY
zrób dobry rysunek
17 lis 17:10