dziedzina funkcji
blender: Przedział <1,nieskończoność) jest dziedziną funkcji
y=
√x2−1
y=
√(x−2)(x−1)2
y=
√(x2−4x+4)(x−1)
17 lis 14:57
:): jakie jest pytanie?
btw taki przedział nie może być, wystarczy że podstawisz z tego 1 czy dwa i już masz zero w
mianowniku.... prawidłowa dziedzina to x∊(1;2)∪(2;+niesk.)
17 lis 14:59
:): tzn pisałem tą dziedzinę patrząc tylko na ostatnie równanie, bo nie wiem o co chodzi w zadaniu
;>
17 lis 15:00
blender: do której z tych 4 funkcji pasuje dziedzina <1,nieskończoność)
17 lis 15:01
:): aaa, w takim razie odp trzecia jest poprawna
(x2−4x+4)(x−1)>=0
(x−2)2(x−1)>=0
zaznaczam na wykresie i wychodzi, że x∊<1;+niesk)
17 lis 15:04
blender: dzięki
17 lis 15:07