POMOCY :)
Dariaa: Nie wiem czemu mi wyszlo troche inaczej niż jest w odpowiedziach ... Mam wyznaczyć dziedzinę
| | 2 | |
No i mam załozenie że −1≤ |
| ≤1 |
| | x | |
No i licze sobei ladnie
−x≤2 / *(−1) 2≤x
x≥−2 x≥2
A w odpowiedziach jest ze x ≤−2 i ze x≥2
17 lis 14:45
Maslanek: Może dlatego, że powinnaś mnożyć przez x
2?
17 lis 14:47
Dariaa: A czemuż to przez x2 ;>
17 lis 14:48
Aga1.: Po pierwsze nie wolno mnożyć nierówności przez mianownik, tylko przez mianownik do kwadratu,
jeśli może on przyjmować zarówno wartości dodatnie jak i ujemne.
17 lis 14:48
Maslanek: Bo nic nie wiesz o x − może być ujemny lub dodatni.
Natomiast x2≥0 dla x∊R.
17 lis 14:48
17 lis 14:53
Dariaa: mógłby mi ktoś to rozpisać ? Byłabym bardzo wdzięczna
17 lis 14:57
Maslanek: Git

Rozpisz sama
17 lis 15:02
Dariaa: No ja nadal cos robie zle no ...
−x
2+2x≤0
Δ=4
√Δ = 2
x
1=2 x
2=brak (sprzecznosc czy jak to sie mowi no ta taka blyskawica

)
czyli x ≤2
oraz 0≤x
2−2x
Δ=4
√Δ = 2
x
1=sprzecznosc x
2=2
czyli x≥2
I jak to mozliwe ?
17 lis 15:09
Aga1.: −x2−2x≤0 , x≠0
x2+2x≥0
x(x+2)≥0
x=0 lub x=−2
rysuj parabolę napisz odpowiedź, rozwiąż podobnie drugą nierówność i znajdź część wspólną tych
rozwiązań.
17 lis 15:12
Dariaa: Dzięki Ci dobra kobieto, teraz mi wyszło tak jak powinno
17 lis 15:20