jak obliczyć taką granicę?
maniek: limx→∞ x(ln(x+a)−lnx)
17 lis 14:28
Maslanek: Hsopitalem?
| | x | |
lim (x→∞) x(ln(x+a)−lnx=lim (x→∞) [ln(x+a)−lnx]+ |
| = lim (x→∞) [ln(x+a)−ln x] + lim |
| | 1/x−1/x | |
| | x | |
(x→∞) |
| = 0 + ∞ = ∞ |
| | 1/x−1/x | |
17 lis 14:44
Dariaa: Wgl nie wiem skąd Ci się to wzięło
17 lis 14:46
Maslanek: Albo prościej
| | x+a | | a | |
lim (x→∞) x(ln(x+a)−lnx) = lim (x→∞) x(ln |
| ) = lim (x→∞) x (ln(U{1}+ |
| ) = |
| | x | | x | |
∞*(1+0)=
∞.
17 lis 14:56
Dariaa: a czasem ln1 nie dazy do 0 ?
17 lis 15:02
Maslanek: Hmm.. fakt

Zapomniałem o logarytmie
17 lis 15:03