matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dzielenie wielomianów.
nieumiemwielomianów:
Wielomian x
2
+2x+3 przy dzielenie przez dwumian x−a daje resztę 3. Wyznacz a. Proszę po pomoc
17 lis 14:24
Maslanek:
Z twierdzenia o reszcie: W(a)=3 a
2
+2a+3=3 a(a+2)=0 a=0 lub a=−2.
17 lis 14:26