granica
kara: limx→−∞ x{√x2+1−x) wynik tej granicy wedlug odp powinien wyjsc −∞ natomiast, przy x →+∞
wynik to 12
chociaz kiedy ja licze, to dla x→−∞\+∞ wychodzi 12
może to blad w odp?
17 lis 14:14
zośka:

przy x→−
∞ mamy −
∞(+
∞ −(−
∞))=(−
∞)*(+
∞)=−
∞
17 lis 14:52
kara: to w takim przy +∞ powinno byc ∞
17 lis 15:14
zośka: Nie bo mamy ∞*(∞−∞) a ∞−∞ to symbol nieoznaczony!
17 lis 15:22
zośka: | | x(√x2+1−x)(√x2+1+x) | |
limx→+∞x(√x2+1−x)=limx→+∞ |
| = |
| | √x2+1+x | |
| | x(x2+1−x2) | | x | |
=limx→+∞ |
| =limx→+∞ |
| = |
| | √x2+1+x | | x(√1+1x2+1) | |
| | 1 | |
x się upraszcza i wychodzi |
| |
| | 2 | |
17 lis 15:28
zośka: Gdybyś tą samą metodą chciała dla x→−
∞ , to pamiętaj wyciągając x spod pierwiastka musiałabyś
napisać −x
√1+1x2
| | x | | 1 | |
i wówczas byłoby limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| |
| | −x(√1+1x2)+x | | −1*(√1+1x2−1) | |
mianownik dąży do zera po ujemnych, zatem całość dąży do −
∞
17 lis 15:35