dynamika
carp: Wystrzelony z rewolweru pocisk o masie
m = 10 kg, którego szybkość wynosi v = 300 m/s, wbija się w drewnianą belkę na
głębokość s = 5 cm. Obliczyć wartość siły działającej na pocisk oraz czas jego hamowania.
Przyjąć, że ruch pocisku w belce jest ruchem jednostajnie opóźnionym.
17 lis 14:14
+-: Wystrzelony z rewolweru pocisk o masie m = 10 kg

17 lis 16:23
carp: tak jest w treści..
17 lis 18:34
Saizou : 0,1=600t+at
a=UΔV}{t}
at=−300
0,1=600t−300
300,1=600t
t≈1,999 s
| | −300 | | m | |
a= |
| ≈−150,075 |
| |
| | 1,999 | | s2 | |
F=ma
F=10*l−150,075l=1500,75 N
ale pewnie coś jest źle
17 lis 18:41
Nienor: Zjadłeś w pewnym momencie t:
0,1=600t+at*t
at=−300
0,1=600t−300t
0,1=300t
t=3,(3)*10
−4 [s]
17 lis 18:46