dynamika
carp:

rys.1
Do sań o masie m przyłożono siłę F pod
kątem α (rys.1). Z jakim przyspieszeniem
poruszają się sanie jeśli współczynnik
tarcia wynosi f. Z jakim przyspieszeniem
będą poruszać się sanie jeśli siła F zostanie
przyłożona jak na rys.2 pod tym samym
kątem
17 lis 14:10
carp:

rys 2
17 lis 14:13
:): mogę się mylić, ale zrobiłbym to tak:
T=mg*f
F
x=cosα*F
F
y=sinα*F
m*a=Fx+Fy−T
wytarczy podstawić, wydaje mi się że tak jest okej, ale dobrze by było, gdyby ktoś potwierdził
17 lis 14:22
:): Fy działa wzdłuż osi y (pionowo w górę) a Fx − poziomo − w prawo
17 lis 14:23
carp: dzieki!
17 lis 14:29
:): chyba jednak coś mam źle, zaraz rozpiszę jeszcze raz...
17 lis 14:30
:): ogólnie to tak: F
t − siła tarcia i teraz:
F
t=(T−F
y)*f
czyli równania będą tak wyglądały:
F
x=cosα*F
F
y=sinα*F
T=mg
F=m*a=F
x−F
t = F
x−(T−F
y) = F
x−T*f+F
y*f
i teraz wykonać podstawienie, podzielić przez m i otrzymujemy przyspieszenie a

teraz już chyba wszystko jest okej
17 lis 14:35
Maslanek: Nie wiem czy w ogóle jest sens rozpatrywać przyspieszenie wypadkowe. ^^
Raczej chodzi o składową poziomą tylko.
Bo rozpatrywanie przyspieszenia ogólnego jest trochę bez sensu tutaj
17 lis 14:36
:): Maslanek, po mojej poprawce wyszło na to samo
17 lis 14:38