wielomian
estest: Jak uprościc wielomian:
P(x) = x4 +4
17 lis 13:34
asdf: w zbiorze liczb rzeczywistych?
17 lis 13:36
estest: tak
17 lis 13:37
estest: wiem, że odpowiedź to (x2 + 2x +2)(x2 − 2x +2), lecz nie wiem skąd to sie wzięlo
17 lis 13:38
asdf: wskazówkę czy odpowiedź?
17 lis 13:39
asdf:
x4 + 2x2 + 4 − 2x2 = (x2 + 2)2 − 2x2 = (x2 + 2)2 − (√2x)2 =
(x2 − √2x + 2)(x2 + √2x + 2)
17 lis 13:41
:): można to rozpisać tak:
x4+4=x4+4+4x2−4x2=(x2+2)2−4x2=((x2+2)−2x)((x2+2)+2x)=(x2−2x+2)(x2+2x+2)
17 lis 13:42
:): asdf, mylę się czy powinno być 4x
2 ?
17 lis 13:43
asdf: tak, 4x
2
17 lis 13:49
:):
17 lis 13:50
estest: mam jescze problem z takim:
P(x) = x4 + 5x2 + 6
17 lis 13:59
:): podstaw zmienną np t=x2
czyli równanie będzie miało postać:
t2+5t+6 z tego obliczasz pierwiastki t1 i t2, jak je obliczysz to podstawiasz w miejsce t
wcześniej podmienione x2
17 lis 14:02
:): z obliczania delty wychodzi mi, że t1=−3 i t2=−2
podstawiam:
(t−t1)(t−t2) = (x
2−t1)(x
2−t2) = (x
2+3)(x
2+2)
17 lis 14:06
estest: dzięki
17 lis 14:08