Przekształć na iloczyn wyrażenia korzystając ze wzoru (a-b)(a+b)=a^2-b^2
hubert: a2−1=
x2−16=
x2−y2=
p2−9=
4x2−49=
81a2−9=
x2−4=
m2−16=
a2−25=
64−y2=
9a2−16b2=
36a2−49b2
x2−2=
25x2−64=
9x2−100=
x2y2−1=
a2b2−36=
17 lis 12:51
hubert: poprawka treści zadania PRZEKSZTAŁĆ NA ILOCZYN WYRAŻENIA ZE WZORU (a−b)(a+b)=a2−b2
17 lis 12:54
Studentka007: Musisz zastosować ten wzór, ale od końca to znaczy, masz we wszystkich przykładach podaną
postać a
2 − b
2 i musisz zapisać je w formie (a + b)(a − b)

x
2 − 16 = x
2 − 4
2 = (x + 4)(x − 4)
81a
2 − 9 = (9a)
2 − 3
2 = (9a + 3)(9a − 3)
I tak wszystkie przykłady, to nie jest trudne
17 lis 13:10
hubert: a jak mam zrobić np
cały czas to same zadanie
1−x4
16x4−1
81x4−16
0,36x2−0,09y2
0,04x2−0,09y2
17 lis 14:50
Aga1.: 1−x4=1−(x2)2=(1−x2)(1+x2)=(1−x)(1+x)(1+x2)
1+x2−−nie rozkłada się.
17 lis 15:28