witam
zvidek: Mam za zadanie wyznaczyć dziedzinę funkcji g(x) = arcsin
√3x
założyłem że x ≥ 0 ,
√3x ≥ −1 i
√3x≤1
wyszło mi że x ≥
13 i x ≤
13
w odpowiedziach mam że x ∊ <0,
13 >
nie wiem gdzie popełniam błąd.
Prosze o pomoc
17 lis 11:18
Nienor: √3x≥−1 spełnione w całej dziedzinie. Nie można czegoś takiego podnosić do kwadratu i sobie
rozwiązywać, to jakbyś miał |3x|≥−1. Chyba tu masz błąd.
17 lis 11:22
:): pamiętaj o założeniu, że wyrażenie pod pierwiastkiem musi być >=0 czyli:
3x>=0 z czego dostajemy że x>=0 i później częśc wspólna z tym co już masz
17 lis 11:24
:): wg mnie można podnosić, bo pierwiastek kwadratowy może być tylko z liczb nieujemnych (jeżeli
nie mówimy o l.zespolonych)
17 lis 11:25
Nienor: 3x≥1
| | 1 | |
x≥ |
| wychodzi po podniesienu, co jest bzdurą, bo:
|
| | 3 | |
√0≥−1
Żeby podnosić do kwadratu takie wyrażenie musimy założyć, że obie strony są nieujemne.
17 lis 11:26
zvidek: no nie chodzi mi o liczby zespolone
17 lis 11:27
:): ok, racja

czyli prościej by było napisać założenie, że pierwiastek jest zawsze nieujemny przez co już
wiemy, że musimy rozpatrywać nierówność w przedziale <0;1> (dla funkcji arcsin) i teraz już
możemy podnosić do kwadratu, taki sposób jest dobry?
17 lis 11:29
Nienor: No to już wiadomo co zrobiłeś źle. Ma być:
√3≥−1, dla x∊[0;+∞)
17 lis 11:30
Aga1.: Ogólnie g(x)=arcsin
√3x
−1≤
√3x≤1
ale
√3x≥0
więc
0≤
√3x≤1 podnieś do kwadratu
0≤3x≤1 /:3
| | 1 | | 1 | |
0≤x≤ |
| , czyli x∊<0, |
| > |
| | 3 | | 3 | |
17 lis 11:30
:): dokładnie o takie coś jak napisała Aga mi chodziło
17 lis 11:32
zvidek: Aga1 nie rozumiem dlaczego √3x musi być większe boć równe zeru.
może mi ktoś to wytłumaczyć?
17 lis 11:35
Aga1.:
Dokładniej to 3x≥0
√a=b⇔(b2=a i a≥0 i b≥0)−−to jest definicja pierwiastka arytmetycznego.
17 lis 11:41
:): po prostu pierwiastek kwadratowy musi być z liczby dodatniej, bądź równej zero.
w zbiorze liczb rzeczywistych nie istnieje np √−2 albo √−1 czy jakikolwiek inny z liczby
ujemnej
17 lis 12:27
Mila:

y=p{3x) wykres zielony
D=<0;a>
trzeba rozwiązać równianie
√3x=1
17 lis 18:20