trygonometria
kartofelek: co zrobić z czymś takim: sin2alfa = 2
wyszło mi w zadaniu z fizyki, które na 98% jest dobrze. Tylko co dalej?
17 lis 10:47
Ajtek:
Sprzeczne!
−1≤sinα≤1 ⇒ 0≤sin2α≤1
17 lis 10:49
Basia:
przecież sinus przyjmuje wartości z przedziału <−1;1>
to jak myślisz czy może być sin2α = 2 ?
to równanie nie ma rozwiązania
tak, że raczej na 98% zadanie rozwiązałeś(aś) źle
17 lis 10:50
Ajtek:
Witaj
Basia 
.
17 lis 10:51
kartofelek: oh:(
17 lis 10:56
Basia: Dzień dobry
Ajtek. Miłego dnia
17 lis 10:59
Ajtek:
I wzajemnie
Basia 
.
17 lis 10:59
kartofelek: a racja! błąd przy porównaniu. a jeśli wyjdzie mi sin2alfa= 1/4 ?
17 lis 11:00
Szajbus: To teraz może tak być
| | 1 | | 1 | |
sin alfa= |
| v sin alfa=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 11:02
kartofelek: aha, czyli normalnie się to rozwiązuje

Dzięki
17 lis 11:04