Prawdopodobieństwo...
AAA;): Spośród wszystkich liczb tzycyfrowych, w których zapisie użyto tylko cyfr: 0,3,5,7 losujemy
jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo , że wylosowana liczba jest podzielna przez 5.
Dlaczego wychodzi mi wynik Ω=24 a nie Ω=48?
Który jest poprawny i dlaczego?
17 lis 09:49
AAA;): wiem i to chyba logiczne że końcowy wynik P(A)=0,5 ale babka nie uznaje samej odpowiedzi ...
17 lis 09:52
Tadeusz:
...podzielna przez 5 będzie każda z liczb której ostatnia cyfra to 0 lub 5
Dalej chyba banał −
17 lis 09:57
AAA;): no to wiadome wiec na końcu w zasadzie mnożenia musi być 3*4*2=24 a nie 48 ?
17 lis 09:59
AAA;): babka nam tłumaczyła i wyszło Ω=48? dlaczego?
17 lis 10:00
Tadeusz:
pierwsza cyfra (jedna z trzech ... bo nie może zaczynać się ZEREM)
druga i trzecia ... jedna z czterech
3*4*4
17 lis 10:05