nierówność
dumka: mam pytanko jak byście zrobili takie proste zadanie, bo mi coś nie wychodzi √x ≥ − √x−2 =
17 lis 09:47
MQ: √x−2≥0 i √x dla każdego x, więc
0≥−√x−2 i √x≥0
więc
√x≥0≥−√x−2, czyli
√x≥−√x−2 dla każdego x
17 lis 09:56
PuRXUTM: ja bym zrobił tak ale nie wiem czy dobrze...
√x+
√x−2≥0 D=<2;+
∞)
wyrażenie po lewej stronie jest >0 więc
√x+
√x−2≥0 /*()
2
x+2(
√x*
√x−2)+x−2≥0
no i teraz sptóbuj dalej sama z podstawieniem
17 lis 09:57
PuRXUTM: MQ nie zerknął byś na moje
17 lis 09:58
Tadeusz:
... dla każdego ... z dziedziny

!
17 lis 10:01
dumka: nie wiem ską ci się wzieły takie liczby purxutm


a powinno wyjsc x≥2
ale nie wiem i tu chodzi chyba o wartość bezwzględną z tego może ktoś obliczyc
17 lis 10:09
PuRXUTM: czego nie rozumiesz ? moich przekształceń

nie trzeba wartości bezwzględnej bo wyrażenia pod
pierwiastkami są zawsze nieujemne dla tej dziedziny
17 lis 10:11
Tadeusz:
dumeczko ... włącz ... myślenie −

DZIEDZINA

!
17 lis 10:13
dumka: Przepraszam Tadeuszku, ale nie rozumiem tego x+2(√x*√x−2)+x−2≥0 skąd się wzięło
17 lis 10:15
PuRXUTM: wzór skróconego mnożenia... dałem obustronnie do kwadratu
17 lis 10:16
dumka: a ok to juz widze i zaraz rozwiąże zobacze co wyjdzie
17 lis 10:19
Tadeusz: tylko po co przez Poznań ...

?−
17 lis 10:20
PuRXUTM: sory Tadeusz ... ale nie przyjąłeś że ktoś może mieszkać w ... Poznaniu
17 lis 10:23
dumka: o co wam chodzi, z tego co wiem to ta strona jest poświęcona dla tych, którzy nie rozumieją
pewnych rzeczy, a ty Tadeuszu zachowujesz się troszkę niestosownie względem mnie, dlatego czy
mogłabym prosić ciebie Purxutm abyś mi dalej rozwiązał, bo coś mi nie wychodzi i nie wiem jak
to zrobić, jakieś kosmiczne rzeczy
17 lis 10:25
PuRXUTM: dobra spróbuję
17 lis 10:26
dumka: dzięki

17 lis 10:30
PuRXUTM: przepraszam dumka ale nie umiem, może ktoś inny Ci pomoże
17 lis 10:36
dumka: no widzisz jak ci jest trudno to co ja mam powiedzieć


ale dzięki i tak wielkie a może
powiesz mi jak to zadanie zrobić bo zawsze z tekstowymi mam problem
Dane są trzy liczby, o których wiadomo,że pierwsza stanowi dwie trzecie drugiej, a trzecia to
50% sumy pierwszej i drugiej liczby. Jakie to liczby, jeżeli ich suma wynosi 150. niby takie
proste i na dwa sposoby liczyłam i nic
jak ktoś wie to prosze o rozwiązanie
17 lis 10:39
Basia:
a co tu jest do rozwiązywania ?
x≥0 i x−2≥0 ⇔ ⇔x≥2
√x≥0 (z definicji pierwiastka)
√x−2 ≥ 0 jak wyżej
− √x−2 ≤ 0
każda liczba dodatnia jest większa od każdej liczby ujemnej, a 0≥0
czyli dla każdego x≥2 √x ≥ −√x−2
czyli zbiorem rozwiązań jest cała dziedzina czyli <2;+∞)
17 lis 10:45
PuRXUTM: Nie dumka jak mi jest trudne, bo ja nieogar jestem, dla innych pewnie banalne...
a testowe moim zdaniem tak
a,b,c− trzy liczby
a+b+c=150
| | 1 | | 2 | |
do równania c= |
| (a+b) podstawiamy a= |
| b |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
wtedy c= |
| ( |
| b +b) a= |
| b b=b |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
a+b+c=150 podstaw i wyjdzie

chyba
17 lis 10:47
dumka: purxutm też tak zrobiłam i właśnie jest źle ale wydaje mi się że nie może byc innej odpowiedzi
jak ta że to co ty masz podstawie widocznie w książce jest źle
a jak byc zrobił to :
Z miasta wyjechał kurier z prędkością 18km/h. Po 40 minutach wyjechał za nim rowerzysta z
prędkością 27km/h. Po jakim czasie od wyjazdu rowerzysty i w jakiej odległości od miasta
nastąpi spotkanie
17 lis 11:03
Basia:
t*18 = (t−
23)*27
wylicz t
potem s=t*18
17 lis 11:05
17 lis 11:06
dumka: hihihi ty to jo
ok Basia
17 lis 11:06
dumka: to jeszcze dwa
17 lis 11:07
Aga1.: Kurier mógł jechać dorożką i podziwiać krajobraz.
17 lis 11:08
dumka: Antykwariat kupił dwa obrazy za 2250 zł, a na ich sprzedaży zyskał 40 % tej kwoty. Za ile
złotych zakupił antykwariat każdy z obrazów, jeżeli pierwszy dał 25 % zysku, a drugi 50 %
zysku?
wiem że to proste dane wypisze ale za chiny ludowe nie wiem co z czym połączyć.
17 lis 11:11
PuRXUTM: x − cena pierwszego obrazu y − cena drugiego obrazu
2250 * 1,4=3150 − za tyle antykwariat sprzedał obrazy
1,25x + 1,5y=3125
x+y=2250 i oblicz
17 lis 11:19
dumka: no mi wyszło
x= 1000, a powinno być 900
y= 1250, a powinno być 1350
17 lis 11:22
Aga1.: x− cena zakupu pierwszego obrazu
y− cena zakupu drugiego obrazu
2250zł−kwota zapłacona za 2 obrazy
x+y=2250 −−pierwsze równanie
40%*2250zL=900zł− całkowity zysk.
Drugie równanie
25%x+50%y=900
17 lis 11:23
Aga1.: I wychodzi tyle , ile powinno wyjść.
17 lis 11:24
PuRXUTM: czyli znowu coś źle zrobiłem...
17 lis 11:26
PuRXUTM: źle przepisałem kurde 1,25x + 1,5y=3150 linijkę wyżej jeszcze było dobrze, kurde....
17 lis 11:28
dumka: no wyszło z tego Aga dzięki i tobie i purxutm, mam jeszcze jedno proste zadanie chodź dla mnie
oczywiście troszkę czarna magia bo zawsze nie wiem jak podstawić żeby mi wyszło jakoś dobrze
Dwa zakłady miały wykonać w ciągu miesiąca 360 maszyn, a wykonały 400. Pierwszy zakład wykonał
plan w 112 %, a drugi wyprodukował ponad plan 16 maszyn. O ile procent drugi zakład
przekroczył plan?
i czekam na odpowiedź, jak można oczywiście
17 lis 11:31
dumka: nie przejmuj się i tak dobrze ci idzie lepiej niż mi bo z twojego też w takim razie wyjdzie
dobrze
17 lis 11:32
PuRXUTM: x − ilość maszyn które zakład I miał zrobić
y − ilość maszyn które zakład II miał zrobić
x+y=360
1,12x+y+16=400
i dokończ
17 lis 11:36
Aga1.: x− planowana produkcja maszyn w sztukach przez 1 fabrykę
y− planowana produkcja przez 2 fabrykę.
x+y=360
112%x+y+16=400
Oblicz y.
17 lis 11:37
PuRXUTM: tak nie przejmuj się ... albo nie umiem albo się w dodawaniu odejmowaniu mnożeniu dzieleniu lub
przepisywaniu pomylę

masakra
17 lis 11:37
Piotr:
Witaj
PuRXUTM 
jak tam analityczna ?
17 lis 11:38
dumka: ale super jesteście tak samo prawie dlaczego ja tego nie rozumiem to nie wiem, ale ze mnie gapa
ale dzięki ską wiecie kiedy macie zrobić zadanie w układzie równań a kiedy tylko jedno
równanie
17 lis 11:39
PuRXUTM: Piotr hmm opornie...

ale nawet trochę polubiłem. Kurdę chyba muszę mózg przewietrzyć

Bo
robię błędy obliczeniowe na poziomie podstawówki...
17 lis 11:39
Piotr:
spacerek nie zaszkodzi
17 lis 11:40
PuRXUTM: dumka kwestia wprawy, jak ze wszystkim, to podobnie jak z polskim
17 lis 11:42
PuRXUTM: Piotr − tylko troszkę zimno
17 lis 11:43
dumka: a jak byście zrobili układ równań z parametrem czy ktoś może mi to wyłumaczyc tak dosłownie
|x+3y−4 = 0
|2x+m(y−2) = 0
oczywiście ten znak |
| to klamra
17 lis 11:43
dumka: o co chodzi
17 lis 11:43
PuRXUTM: a polecenie jakieś
17 lis 11:44
Aga1.: Znasz metodę wyznacznikową?
A polecenie jest rozwiąż układ równań?
17 lis 11:44
dumka: tak znam ale zawsze nie wiem jak zrobić te warunki
17 lis 11:45
Aga1.: Zapisz w postaci
ax+by=c
dx+ey=f
Wyznacznik główny
W=Ia bI
Id eI=ae−bd.
Wx=Ic bI
If eI=
Wy=Ia cI
Id fI=
Licz
17 lis 12:00
dumka: dla w0 = wyszło mi m=6
dla wx = 0
a dla wy m=4
i teraz nie wiem co zrobić
a pytanie było dla jakich wartości parametru m układ ma rozwiązanie
17 lis 12:03
dumka: po prostu chciałam bym to zrozumieć tak po ludzku a nie książkową a w tych książkach to czasem
tak piszą, że nie wiem o co chodzi
17 lis 12:06
dumka: albo może też mi ktoś podać stronę w zadaniach gdzie są układy z parametrem, bo ja am nigdzie
nie widze
17 lis 12:18