Dane są punkty A=(4,5), B=(−4,−1) i prosta k o równaniu x−3y−9=0
a) Na prostej k znajdź punkt C jednakowo oddalony od punktów A i B
b) znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i nachylonej do osi OX pod kątem dwa
razy większym niż prosta k.
Zrobiłem to tak :
| 1 | ||
k:x−3y−9=0 3y=x−9 y= | x−3 | |
| 3 |
| 1 | ||
C=(x, | x−3) | |
| 3 |
| 19 | 13 | |||
i wychodzi mi C=(2 | ,−2 | ) | ||
| 58 | 58 |
a b) wziąłem wzór na tg2α ale też nie wychodzi
pierdoła ze mnie pewnie znając życie przy dodawaniu się pomyliłem...
sprawdzisz jeszcze b ?
| 1 | ||
tg α= | ||
| 3 |
| 2tg α | 2/3 | 2/3 | 2*9 | 3 | ||||||
tg 2α = | = | = | = | = | ||||||
| 1−tg2 α | 1−1/9 | 8/9 | 3*8 | 4 |
| 3 | ||
k1: y= | x+b | |
| 4 |
| 3 | ||
5= | *4+b | |
| 4 |
| 3 | ||
k1: y= | x+2 | |
| 4 |