granica sinusa
ania: prosze o wytłumaczenie dlaczego limes przy x−−>nieskonczonosci sin2x/x = 0 ? bo przy
x−−>nieskonczonosci sinx nie istnieje?
17 lis 09:03
ania: i jeszcze dlaczego lim przy x−>nieskonczonosci (sin1/x)/(1/x) =1
17 lis 09:08
MQ: | | sin2x | | 1 | | sin2x | | 1 | | sint | |
limx→∞ |
| = |
| limx→∞ |
| = |
| limt→∞ |
| |
| | x | | 2 | | 2x | | 2 | | t | |
zmierza do 0, bo sin t jest ograniczone, a 1/t→0
| | sin1/x | | sint | | 1 | |
limx→∞ |
| =limt→0 |
| , bo limx→∞0 |
| =0 |
| | 1/x | | t | | x | |
17 lis 09:31
ania: z tym, że w drugim przykładzie my na zajeciach mielismy wynik lim=1
17 lis 15:17
ania: tak samo mam pytanie jeszcze o lix przy x−−>0 x*(cos1/x). wynik był 0
17 lis 15:19
ania: i skad sie w pierwszy wypadku wzial ten wniosek ze 1/t zmierza do 0?
17 lis 15:21