wykladnicza
robert: Witam mam udowodnic ze ta liczba jest podzielna przez 11. milo by bylo gdyby tez jakis
komentarz zawidnial co i jak powstalo

10{n+1}−(−1){n+1} udowodnic ze jest podzielna przez 11
17 lis 01:27
Aga1.: Jaka to liczba?
17 lis 08:38
irena_1: 10n+1−(−1)n+1
Jeśli
n=0
101−(−1)1=10−(−1)=11
Z.
Niech k ∊ N i 10k+1−(−1)k+1=11p, gdzie p ∊ N
T.
10k+2−(−1)k+2=11t, gdzie t ∊ N
D.
10k+2−(−1)k+2=10*10k+1−(−1)*(−1)k+1=10*10k+1+(−1)k+1=
=1010k+1−10*(−1)k+1+11*(−1)k+1=11p+11s=11(p+s)=11t
gdzie s=1 lub s=−1, czyli t ∊ N
17 lis 08:51