Może ktoś mi to pomóc rozwiązać? Do końca?
Olcia: Obliczyć odległość punktu A (3,4,5) od prostej L: x+y+z=0 x−y+z=2 Odp: d = √178/4
17 lis 00:49
Aga1.: Zapisz równanie prostej w postaci kanonicznej.
n1→=[1,1,1] , n2=[1,−1,1]Iloczyn wektorowy jest wektorem równoległym do prostej
n1xn2=Ii j k I
I1 1 1I
I1−11 I
n1xn2=
17 lis 09:03
Aga1.: n
1xn
2=i+j−k−4+i−j=2i−2k
Wektor kierunkowy prostej [2,0,−2]
Punkt na prostej wyznaczamy z danego układu przyjmując np. x=0
y+z=0
−y+z=2
z=1, y=−1
B(0,−1,1)
Równanie prostej
u→=[2,0,−2]
Iu→I=p{4+0+4=
√8
AB→=[−3,−5,−4]
I i j kI
d= I−3−5−4I:
√8
I 2 0−2I
17 lis 10:47
Aga1.: Nie wychodzi mi , a post z godz.10:47 ukazał się przez przypadek.
17 lis 10:50
Olcia: hmm no mi tez nic nie wychodzi

moze ktos pomoże?
17 lis 12:48